#Workation


Tropische productiviteit: een workation op Bali

Tropische productiviteit: een workation op Bali

Was de workation een aantal jaar geleden nog nieuw en upcoming, inmiddels is het een ingeburgerde term in het bedrijfsleven. Zo ook bij Yellowtail Conclusion. Vertelden we eerder over collega’s die samen naar Zuid-Afrika gingen, deze keer vertelt Technisch Consulant Priyesh over zijn ‘solo workation’ op Bali.

Leuk, zo’n workation naar Bali. Maar hoe kom je op zo’n idee?

“Het idee is eigenlijk door een loop van omstandigheden ontstaan. Samen met een vriend had ik een vakantie naar Bali geboekt en hij gaf aan zijn verblijf te verlengen. Tijdens een gesprek met mijn teamlead kwam dit ter sprake en werd er geopperd dat een workation een mogelijkheid zou zijn om ook langer te blijven. Ik ben me toen in gaan lezen en kwam erachter dat dit wel een heel gave mogelijkheid zou zijn.”

Kon je zo 1-2-3 vertrekken of moest er een hoop worden geregeld?

“Zomaar vertrekken voor een workation kan niet. Als je op vakantie gaat, dien je dit ook op je werk in en zorg je ervoor dat er niet te veel overlap is met collega’s. Nadat het idee is ontstaan, bespreek je dit met jouw teamlead. Hij of zij bespreekt dit vervolgens met, onder andere, het managementteam. Zij hebben het idee goedgekeurd. Daarnaast heb ik ook een plan moeten opstellen waarbij ik liet zien hoe mijn werkdagen eruit zouden zien en hoe ik de samenwerking met het team in stand zou houden. Overlap met elkaar is namelijk wel nodig, anders kan het werk niet worden gedaan.”

En hoe zag zo’n werkdag er dan uit?

“Ik had mijn werktijden zo gepland dat ik drie uur overlap had met mijn collega’s in Nederland. Op deze manier was er voldoende tijd om bij te praten en issues en vragen door te nemen. Omdat ik mijn collega’s sprak als mijn werkdag op z’n eind liep, waren mijn ochtenden vrij rustig. Ik voerde directe taken uit en werkten mijn to-do-lijst weg. Dit deed ik in mijn hotelkamer of appartement.

Tijdens de lunch verhuisde ik naar een café of ging ik naar het strand om daar verder te werken. Omdat er veel digital nomads op Bali zijn, is er voldoende plek om rustig en veilig te werken. Hier bleef ik dan doorwerken tot het avond was.

Leuk om te merken was dat mijn productiviteit omhoogging in deze setting. En dat niet alleen, ik merkte ook minder stress bij mezelf. Uiteraard heb ik goed onderzocht hoe dit kan. Waar zit het verschil? Zelf denk ik dat het komt omdat ik bewuster met tijdsbeheer en planningen aan de gang ging.”

En na zo’n werkdag is het uiteraard tijd voor ontspanning. Plofde je op de bank of ging je eropuit?

“Haha, ploffen op de bank zat er niet in! Het was bijna een soort van traditie om uiteten te gaan met een groep, dus we hebben elke avond een nieuw restaurant geprobeerd. Ik heb daarnaast vrienden op Bali wonen, dus zij wisten alle goede spots. Restaurants, uitgaansactiviteiten en spa’s… Noem het op en we waren erbij. Heel leuk om op die manier werken met ontspanning te kunnen combineren.”

Klinkt allemaal als een ervaring om niet te vergeten! Maar naast fun, heb je ook iets geleerd?

“Ik zou iedereen een workation aanraden, juist door het leeraspect! Persoonlijke groei is voor mij erg belangrijk en ik heb dan ook echt dingen mee naar huis genomen. Een kantoor en een vast team worden op een gegeven moment jouw comfort zone. Je kent iedereen en je creëert een soort ritme met elkaar. Ik weet van mezelf dat ik vrij verlegen kan zijn in een nieuwe omgeving, dus een workation was voor mij echt een sprong in het diepe. Ik leerde om mezelf te redden in een ander land, waar ik de taal niet spreek en dat is me gelukt. Het was helemaal niet zo eng als ik dacht.

Ook het ontdekken van een nieuwe cultuur en de gesprekken met locals, zorgde ervoor dat ik ging reflecteren. Zo leer je bijvoorbeeld meer over de sociale en financiële verschillen met Nederland. Met deze nieuwe visies is er ook voldoende ruimte voor zelfreflectie. Waar kan ik nog groeien en wat wil ik bereiken?”

Dus je zou het anderen aanraden om een keer over een workation na te denken?

“Zeker! Het was voor mij echt interessant om te zien hoe een grote impact een wisseling in werkomgeving voor mij had. Het helpt je echt om dingen anders te bekijken. Mijn ervaringen zorgen voor nieuwe handvatten, zowel persoonlijk als op professioneel gebied. Ik neem echt dingen mee die mij verder helpen.

Wel moet je je ervan bewust zijn dat het niet een traject is waarbij je het bedenkt en een dag later in het vliegtuig zit. Je moet echt goed nadenken of het past bij het werk en de fase waar je in zit. Als een groot project op korte termijn live gaat, dan ga je niet aan de andere kant van de wereld zitten. Het feit dat het gesprek wel mogelijk was binnen het team, was voor mij wel een extra bevestiging dat de werkcultuur van Yellowtail Conclusion bij me past. Een cultuur waarbij ik me gewaardeerd en gelukkig voel en waar er vertrouwen is in de werknemer.”

More news