Bruggenbouwer
Als Consultant, op welk niveau dan ook, ben je dan eigenlijk een bruggenbouwer. Je koppelt de business, bedrijven en de klant aan elkaar en legt uit wat voor elke partij belangrijk is. Belangrijk hierbij om is om echt tot de kern van de vraag te komen en niet gelijk een oplossing te geven. Waarom wordt er gekozen voor een bepaalde inrichtingskeuze of configuratie? Met de antwoorden creër je meer ruimte om bijvoorbeeld een beter functioneel ontwerp op te stellen en de Technisch Consultant de juiste handvatten voor de bouw te geven.
Je moet weten hoe je twee werelden met elkaar kunt verbinden. “Het grootste verschil tussen de klant en het realiseren van een idee begint eigenlijk al bij de rechtlijnigheid van computers”, vertelt Jacco. “Wat voor de business heel straight forward is, kan voor een technische consultant grote impact hebben op zijn werk. Je moet alles tot in detail beschrijven.” Een voorbeeld hiervan is het juist invoeren van gegevens. Schrijf je een naam bijvoorbeeld voluit en met hoofdletters of is het juist het tegenovergestelde? “Deze grote verschillen vormen tegelijkertijd ook weer een overeenkomst tussen beide kanten; ze vinden hun eigen wereld heel logisch”, zo legt Jacco uit.
Van uitvoeren naar adviseren
Naarmate je ervaring toeneemt, de kennis verbreedt en je rol veranderd, zie je dat je steeds meer naar de grotere en meer complexe trajecten verschuift. Nog groter is dat je eigenlijk steeds meer meekijkt en adviseert en dat je Business en Technisch Consultants begeleidt bij inrichtings- en configuratiekeuzes.
Van inhoud naar proces
De stap van Senior Consultant naar een meer leidende rol kan uitdagend zijn. Het vergt best veel initiatief vanuit jezelf, zo vertelt Jacco: “Het verschil tussen een senior en managing rol is dat je in de eerste rol vooral met jezelf bezig bent. Je richt je heel erg op je eigen werk en het zo goed mogelijk uitvoeren van je taak. In een managing rol verschuift de focus van ‘ik’ naar ‘wij’. Je wilt juist anderen in hun kracht zetten en ze daarbij begeleiden.” Dit komt terug in het meekijken en adviseren, maar ook het herkennen van bestaande uitdagingen en bottlenecks. De moeilijkste stap is hierbij de verandering van het herkennen, signaleren en aankaarten, naar de handschoen zelf oppakken. Niet; ‘ik constateer dat….’, maar ‘volgens mij moeten we het zo doen, wil je dit voorstel bekijken?’. Dit vergt een verandering in denken, maar ook het ondernemerschap om op andere af te stappen met een voorstel tot verandering.
Van elkaar kun je leren
De persoonlijke en professionele groei die mogelijk is bij Yellowtail Conclusion, was dan ook wat Jacco aantrok om voor de organisatie te komen werken. “Mijn intentie is dan ook zeker om hier te blijven, juist vanwege de voortdurende kansen tot ontwikkeling. Juist door met collega’s in gesprek te blijven en te sparren, blijf je leren. Voor hem is er dan ook simpele conclusie: “Maak een actieve keuze wat je met feedback doet, van elkaar kun je namelijk leren!”