Van lunch naar zwemtraining
“Tijdens een lunch vertelde ik dat ik ooit drie maanden wedstrijdzwemmen had gevolgd toen ik dertien was”, start Max zijn verhaal en lacht. “Voordat ik het wist werd ik geïntroduceerd als lid van het zwemteam.” Ondanks dat het even wennen was, voelt hij zich door de trainingen weer helemaal vertrouwd in het water. Het team organiseert trainingen en momenten om samen te zwemmen en dat zorgt bij Max voor een gevoel van saamhorigheid. “Ik vind de aanloop naar het evenement eigenlijk net zo leuk als de dag zelf. Samen sterker worden en ergens naartoe werken, dat geeft me echt energie. Dat had ik bij het lopen van de marathon ook.”
Het leveren van grote sportprestaties is voor Max dus niet vreemd. Twee jaar geleden liep Max namelijk de Amsterdam Marathon voor het KWF. “Ik vind het mooi om sport en maatschappelijke impact te combineren, het geeft echte betekenis aan de inspanning.” Ook voor Swim4Brains speelt de impact mee. “Mijn beide oma’s kregen Alzheimer en zag ik het leed van een hersenaandoening van dichtbij. Daarnaast zag ik bij meerdere vrienden, die op latere leeftijd een hersenaandoening hebben gekregen, wat voor impact het op je leven heeft. Het hersteltraject is lang en begeleiding is nog lang niet vanzelfsprekend. Als wij met Swim4Brains geld kunnen ophalen voor meer onderzoek en betere zorg, dan draag ik daar met liefde aan bij.”
Samen zwemmen geeft extra glans
Om dit met een team te doen, is erg belangrijk voor Max. Juist dat aspect is wat hem zo aanspreekt in de deelname van Yellowtail Conclusion aan Swim4Brains. “Het is tof om met elkaar naar één doel toe te werken. De motivatie, de energie, de lol, dat is wat deze uitdaging extra glans geeft. En om dan straks samen over de finish te zwemmen, dat lijkt me een gaaf moment.”
Toch zijn er ook momenten waar Max ook een beetje tegenop ziet. “Het zwemmen in de golven van het IJsselmeer is wel iets dat me bezighoudt”, geeft hij toe. “Maar goed, dat hoort erbij. En als het even zwaar wordt, dan is de euforie alleen maar mooier!”
Drink een biertje minder
Om de uren op de boot door te komen, bereiden de zwemmers zich allemaal op hun eigen manier voor. Hoe Max dit doet? “Ik stop sowieso mijn oordoppen in mijn zwemtas. Zo vang ik de klappen van het water een beetje op. Daarnaast leef ik echt op muziek, dus dat wordt hard gedraaid op de boot en gaat mij zeker de dag doorhelpen.”
Max hoopt dat zijn voorbereiding straks een mooie bijdrage voor de Hersenstichting oplevert. Zijn persoonlijke donatiedoel is duidelijk, eind augustus hoopt hij € 1.500,- te hebben opgehaald. Tegen mensen die twijfelen om te doneren, zegt hij met een knipoog: “Drink een avond een biertje minder en help iemand aan een leven waarin ze weer kunnen genieten!” En voor collega’s die ook zo’n uitdaging willen aangaan voor het goede doel, heeft hij wijze raad: “Doen! Het samen trainen, de energie in het team en het doel, dat alles bij elkaar maakt zo’n onderneming een ervaring om nooit te vergeten.”