Just an ordinary day
Bij Yellowtail zijn er verschillende principal consultants en volgens mij doen we allemaal wat anders. Ik ben vooral betrokken bij de productontwikkeling binnen Yellowtail. Dat betekent dat ik me vooral bezig hou met een aantal nieuwe proposities voor financiële dienstverleners en de ontwikkeling van onze producten die we op licentiebasis verkopen. Ik zorg voor de ontwerpen, ik stuur het team aan en ik zorg dat alles op de juiste manier bij onze klanten wordt geïmplementeerd.

Zo ben ik nu volop bezig met de ontwikkeling van Ockto, een slimme applicatie waarmee je online je data kan verzamelen. Dat is heel handig als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten, want waar je hiervoor nu nog een berg papierwerk bij de hypotheekverstrekker moet inleveren, kun je straks door één inlog met je DigiD jouw gegevens ophalen bij de belastingdienst, mijn overheid en het UWV en die doorzetten aan je hypotheekverstrekker. Zo maken we het afsluiten van een hypotheek eenvoudiger, sneller en minder fraudegevoelig.

Not what I do, but why I do it
Dat ik nu, van begin tot eind, betrokken ben bij de ontwikkeling van een product: dat vind ik mooi. De reis, vanaf het eerste idee tot aan het moment waarop bankmedewerkers en consumenten daadwerkelijk deze applicatie in gebruik nemen, daar zitten zoveel verschillende elementen in. Ik vind dat erg leuk en interessant om mee te maken. Ik verwacht ook heel veel van deze applicatie. En ik ben op veel dingen die ik de afgelopen jaren heb gedaan trots, maar als deze applicatie daadwerkelijk een succes wordt, dan ben ik écht trots. Dan hebben we binnen een jaar van scratch af een product gebouwd dat door het grootste gedeelte van de banken in Nederland gebruikt gaat worden. Daarnaast vind ik het, ook gezien mijn achtergrond, ontzettend interessant om te zien hoe deze beweging de digitalisering van financiële producten – die wij in gang proberen te zetten – zich ontwikkelt.

Different is better
Het ontwikkelen van een product is spannend. Zeker nu het bijna klaar is. De verwachtingen zijn hoog, maar het moet nog wel blijken. Tot nu toe ziet het er heel goed uit. De eerste klanten gaan nu met ‘mijn’ applicatie aan de slag, dus de druk is nu wel hoog en dat ik mijn werk nu allemaal in een 40-urige werkweek kan doen, daar hoef ik even niet op rekenen. Maar dat hoort erbij. Dat is nu en dat wil ik ook niet missen. Die dynamiek die er nu bij komt kijken, hoort ook gewoon bij Yellowtail.

The place to be
Vanuit mijn achtergrond in de psychologie en kunstmatige intelligentie heb ik een aantal jaren software voor psychologische en persoonlijkheidstesten ontwikkeld. Maar na een paar jaar in HR-land te hebben vertoefd, wilde ik graag projecten draaien bij grote organisaties, dus besloot ik om verder te kijken. Ik kwam bij Yellowtail uit en werd aangetrokken door het ondernemerschap dat Yellowtail uitstraalde. En dat ondernemerschap zit er echt in. Ik denk niet dat er veel werkgevers zijn die zomaar zeggen: “Nou, dat plan dat jij daar nu hebt met dat inloggen met DigiD, dat vinden we een goed plan, laten we het maar gaan doen.”

Highly recommended
Naast het ondernemerschap, is Yellowtail ook een organisatie waar je veel verantwoordelijkheid krijgt. Dat moet bij je passen. Het betekent dat je initiatief moet tonen en nemen om je zaakjes te regelen en geregeld te krijgen. Als je dat kunt, dan kun je hier snel groeien. En wat ik prettig vind, is dat Yellowtail een open en relaxte organisatie is, die geen hiërarchie kent. Dat maakt het werken hier plezierig. Yellowtail straalt dat uit en trekt daardoor mensen aan die er ook zo in staan, die datzelfde gevoel delen. Dat betekent niet dat we nooit een discussie voeren, dat gebeurt echt wel. En pittige ook. Maar ook dat kan hier.

Fast forward
Als consultant ben je altijd ‘the-man-in-the-middle’. Jij verbindt verschillende partijen en zit er precies tussenin. Dat betekent ook dat verschillende partijen van alles op jouw bordje proberen te schuiven en hun problemen bij jou neerleggen. Hoe je hiermee om gaat, moet je leren. En die positie waarin je zit, is daar ideaal voor. De ene keer is de oplossing heel simpel en de andere keer vraagt het wat meer. Dan moet je soms gewoon even een aantal mensen bij elkaar zetten, het gesprek aan gaan en zo de oplossingen zoeken. Als consultant ben je de smeerolie tussen de verschillende partijen en dat heb ik echt moeten leren.

Growth
Dat je vaak direct op een project terecht komt, is goed voor je leerproces. Door in het diepe gegooid te worden, leer je zwemmen. En je leert van iedere opdracht. Dat is ook zo leuk aan het vak van consultant. Ik leer continu kritisch naar mezelf kijken. Bij opdracht A was ik misschien wat terughoudend, bij mijn volgende opdracht moet ik mezelf meer laten zien en het meer naar mij toe trekken. Daar moet ik mee leren spelen, om te kijken hoe dingen uitpakken en hoe dat voelt.