Just an ordinary day
De eerste paar maanden is het erg zoeken naar waar je je comfortabel in voelt, en dat doe je door meteen in het diepe gegooid te worden bij de klant. Zodoende bestaat een gemiddelde werkdag voor mij vooral uit leren, ontdekken en tegelijkertijd ook gewoon op te leveren wat ik moet opleveren voor de klant.  Zo ging ik tijdens mijn eerste opdracht aan de slag met de voorkant van een financieel dashboard. Hierbij leerde ik het schrijven van functionele requirements. Elk knopje, ieder scherm en hoe alles onderling op elkaar reageert binnen het dashboard, heb ik hiervoor in kaart gebracht. Ik vind dit allemaal zo interessant dat ik me nu verder verdiep in de user experience en design. Zo is er met elk project een punt waarop ik mezelf verder wil ontwikkelen of juist niet.

Not what I do, but why I do it
Mijn interesse in technologische innovaties is aanzienlijk, en zeker binnen het thema zelfredzaamheid. Ontwikkelingen die nu nog in de kinderschoenen staan, wil ik vanaf de frontseat meemaken. Mijn doel is hieraan aan bij te dragen. En dat kan bij Yellowtail. Je kunt van dichtbij meemaken hoe zelfredzame technologieën aan de wereld worden gepresenteerd, hoe deze ontvangen worden en wat de gevolgen zijn voor de dynamiek binnen een industrietak.

Yellowtail is misschien een relatief klein bedrijf, maar de diversiteit is immens. Naast ‘reguliere’ implementatieprojecten, doe je ook aan functioneel beheer of kun je betrokken raken bij de ontwikkeling van een nieuwe app.

Deze diversiteit zorgt ervoor dat ik overal van kan proeven, kan nagaan waar ik goed in ben en wat ik leuk vind om te doen. Maar aan de andere kant zorgt het soms ook voor overprikkelingen om alles tegelijk te willen doen. Mijn collega’s herinneren mij er dan aan: “Je bent er pas net, de eerste maanden heb je de kans om alles rustig tot je te nemen. Je hoeft jezelf echt nog niet te bewijzen. Ontdek en verken, met mate.”

The place to be
Na het afronden van mijn master-opleiding, ben ik nog een jaar aan de universiteit verbonden gebleven als junior onderzoeker. Ik gaf les en deed onderzoek. Interessant, maar… niet heel dynamisch en ik kwam erachter dat ik liever concreet dingen ervaar dan ze te onderzoeken. Vanuit die gedachte nam ik een kijkje op een vacaturebank en daar zag ik een vacature die voldeed aan al mijn wensen: de baan junior business consultant bij Yellowtail. Ik kende de organisatie niet. Google wist mij meer te vertellen en de verhalen die ik over Yellowtail las, pasten bij mijn bedrijfskundige achtergrond en interesse in technologische innovatie. Ik doe bij Yellowtail iets wat ik heel leuk vind en waar ik me verder in kan en mag ontwikkelen.

Highly recommended
Ik werk samen met hele fijne collega’s en ik krijg de ruimte te ontdekken waar mijn talenten liggen. Samen met mijn begeleiders kijk ik hoe we dat vorm kunnen geven. Hoe we die talentontwikkeling goed kunnen combineren met de juiste opdrachten. Dat vind ik heel fijn. Wat ik bijvoorbeeld heel bijzonder vind, is dat hier ideeën van collega’s worden uitgewerkt. Je hebt een idee en maakt een reële en concrete businesscase. Zijn de partners enthousiast, dan krijg je de kans dit verder met een team uit te werken. Geweldig, toch?

Daarnaast geven mijn collega’s en de partners het gevoel een asset te zijn, ondanks dat ik een ‘junior’ consultant ben. Zo werd ik bij de eerste klant meteen ingezet als consultant, in plaats van junior consultant. Dit geeft meteen een vertrouwd beeld van Yellowtail over mij, maar met de verantwoordelijkheden die erbij horen. Bovendien merk je dat jouw mening telt, juist omdat je een frisse blik kunt bieden. Dankzij deze waarden voel je je meteen opgenomen als volwaardig lid van het Yellowtail team.

Fast forward
Mijn eerste week heb ik enorm veel informatie gekregen en demo’s bekeken van allerlei oplossingen die we bieden. Dat ik in week 1 meteen in het diepe werd gegooid en een klantopdracht kreeg die met design te maken had, was ideaal voor mij. Nu kon ik in de praktijk ontdekken of ik dat wat mij zo leuk leek, ook echt leuk vond. En dat is zo. Zelfs zo leuk dat ik verder wil groeien binnen dit domein.

Om alles over user experience nog sneller op te pikken, heb ik een plan opgesteld met mijn collega Bira. Hij is de go-to-person van Yellowtail binnen dit vakgebied. En omdat het bekend is bij de juiste personen wat mijn doelstellingen zijn, worden de opdrachten zoveel mogelijk daarop afgestemd. Natuurlijk gebeurt het ook dat je opdrachten krijgt die niet direct een link hebben met jouw doelstellingen. Maar daarvoor moet je ownership nemen, om voor jezelf te formuleren op wat voor manier je je persoonlijke doelstellingen volbrengt, zonder afbreuk te doen aan de wensen van je klant.

Growth
Als ik mijn ontwikkeling als junior business consultant kort moet omschrijven, is dat echt: ‘learning on the job’. Ik leer door te doen en ontdek mijn talenten. Zo kan ik onze klanten in de financiële wereld helpen bij het doorvoeren van innovaties op het snijvlak van bedrijfsvoering en IT.