De derde editie van de Yellowtail Hackathon, met het thema: robotisering, was opnieuw een groot succes. Op vrijdag de 13e van oktober werd om 15.00 het startschot gegeven voor 24 uur hard werken aan de Yellowtail-concepten van de toekomst. Dit werd gedaan in zeven multidisciplinaire teams. In deze teams waren zelfs vier externe deelnemers actief, die zichtgeheel vrijwillig hadden aangemeld om mee te hacken.

Aan de slag

De schitterende omgebouwde oude fruitboerderij van Vrij in Culemborg was dit keer het decor van het jaarlijks terugkerende evenement. Om 14.30 was het moderator Jaspar Roos die met een inspirerende presentatie de Hackathon inleidde en konden daarna de teams aan de slag. Veel tijd hadden de teams alleen niet, want vanaf 17.00 kreeg ieder team twee minuten de tijd om hun concept te pitchen aan de vierkoppige jury. Deze bestond uit Yellowtail-oprichters Rob Coppen en Robert Harreman, Derk Jan Helleman (Florin Finance) en Vincent van Renesse van Duivenbode (Basecone).

Korte nachtrust

Met de vers verworven feedback gingen de teams aan de slag, de meesten zelfs tot diep in de nacht. Na een hele korte nachtrust werd iedereen wakkergeschud door middel van een Haka (een traditionele Maori vecht-dans, bedoeld om je tegenstander te imponeren). Zo begon iedereen fit en vol energie aan de laatste zes uur hacken. De teams moesten uiteindelijk een solide business model, een demo van het product en een goede pitch opleveren.

Veel goede concepten, één winnaar

Voordat de uitslag überhaupt bekend was, lieten meerdere Yellowtailers hun enthousiasme al blijken. Robert Harreman gaf aan voldoende overtuigd te zijn om naar meerdere concepten nog eens goed kijken. Tevens vond Matthijs Mons (Partner Yellowtail Consulting) “de kwaliteit van de concepten én de pitches van een nóg hoger niveau dan de vorige edities”. Uiteindelijk wist Matthijs, samen met zijn teamgenoten Koen Mol, Bram Peulers, Jan-Marten van Seijst, Cas de Vroom en Lars Meijdam de eerste prijs te pakken.

“Als team gepresteerd”

Waarom zij uiteindelijk de winnaars waren, had volgens Bram Peulers te maken met verschillende factoren. “Ik denk dat het belangrijkste was dat we echt als team hebben geopereerd. De taken waren goed verdeeld en iedereen werd benut op zijn expertise. Dat is van doorslaggevend belang geweest.”

Voor Lars Meijdam, één van de niet-Yellowtailers die deelnam aan de hackathon, was het de eerste keer dat hij in aanraking kwam met Yellowtail. “Yellowtail is erg gedreven en een spontane club mensen. Het was leuk om op deze manier kennis te maken met de oplossingen waar Yellowtail aan werkt. En dan maakte ik ook nog deel uit van het winnende team!”